«Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε…»

Άρθρο στην Ελευθεροτυπία, 09.07.2014

Όταν πριν μερικά χρόνια η είδηση ότι στην Πάρις Χίλτον και στον Ντομινίκ Στρος-Καν επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος του κατ’οίκον περιορισμού, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι στη χώρα μας οι πρώτοι διάσημοι υπόδικοι στους οποίους θα επιβαλλόταν το ίδιο μέτρο θα ήταν η κα Ζαρούλια και ο κος Κουκούτσης, αμφότεροι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο αντιμετώπιζαν τη βαρύτατη κατηγορία της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Αξίζει δε να επισημανθεί ότι στα πολυσέλιδα κατηγορητήρια περιγράφεται λεπτομερώς η εγκληματική δράση τους, αποδίδοντάς τους την υποστήριξη ναζιστικών αρχών και τη δημόσια ρητορική μίσους εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας και των θεσμών, αλλά και εναντίον ομάδων που στοχοποιούσαν ως πολιτικούς ή φυλετικούς εχθρούς της οργάνωσής τους.

Δικαιολογημένα ανέμενε η Ελληνική κοινή γνώμη να ακούσει την είδηση της προφυλάκισής τους, όταν για πολύ μικρότερης κοινωνικής απαξίας αδικήματα προφυλακίζονται καθημερινά δεκάδες των συμπολιτών μας. Ο νεοπαγής σωφρονιστικός όρος του «κατ’οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση» πηγάζει από την ανάγκη του νομοθέτη για τη θέσπιση ενός εναλλακτικού μέτρου υποκατάστασης της ποινής του εγκλεισμού στις φυλακές. Ρητά όμως, αποκλείεται η δυνατότητα επιβολής του για κακουργήματα όπως αυτό για το οποίο κατηγορούνται οι πιο πάνω.

Είναι αλήθεια ότι η προσωρινή κράτηση αποτελεί  έσχατο μέτρο δικονομικού καταναγκασμού και ότι οι συνθήκες κράτησης στις Ελληνικές φυλακές είναι απάνθρωπες, ανθυγιεινές και εξευτελιστικές. Όμως η βούληση του νομοθέτη δεν ήταν να αποτελέσει αυτή η νέα ρύθμιση «σωσίβιο» και «καταφύγιο» για όσους έχουν τελέσει ή υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τέλεσαν ένα αδίκημα όπως αυτό της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Κι αν η Ελληνική δικαιοσύνη στ’ αλήθεια πιστεύει ότι ένας φοροφειλέτης θα σωφρονιστεί στις Ελληνικές φυλακές, τότε για ποιον λόγο δεν επιφύλαξε την ίδια μεταχείριση και στους πιο πάνω βουλευτές; Κι αν πράγματι η κα Ζαρούλια κινεί και διευθύνει εγκληματική οργάνωση, τι θα την εμποδίσει να το κάνει από το σπίτι της ή ακόμα και από το γραφείο της στην Ελληνική Βουλή στην οποία είναι ελεύθερη πλέον να πηγαίνει όποτε θέλει ;

Γιώργος Π. Κουντούρης | Δικηγόρος | Μέλος της Ελληνικής Εγκληματολογικής Εταιρείας